Coronita de Craciun

Coronita de Craciun

Pentru ca se apropie Craciunul, fiecare dintre noi ne gandim cum sa ne decoram casa si ce decoratiuni sa folosim. Una dintre cele mai folosite decoratiuni, pe langa Bradul frumos impodobit, este “Coronita de Craciun”. Fie ca este pusa la loc de cinste pe masa, insotind familia in fiecare zi sau la usa urandu-le “Bun venit” oaspetilor, aceasta frumoasa decoratiune este prezenta in fiecare casa.

Dar oare stiti de unde vine acest obicei? Coronita de Craciun, coronita Advent, mai exact, dateaza din anul 1839, cand Johann Hinrich Wichern (1808-1881), un pastor evanghelic din Hamburg, cumparase o casa mare, pe care a transformat-o intr-un orfelinat, unde copii invatau diverse meserii, ca sa nu mai fie nevoiti sa cerseasca sau sa fure. De cum incepea luna decembrie, acestia il intrebau mereu pe pastor cate zile mai sunt pana la Craciun. Atunci , acestuia, i-a venit o idee prin care ei sa isi dea seama singuri. A pus pe un cerc din lemn 19 lumanari mici si 4 mari. Lumanarile mici erau rosii si trebuiau aprinse in zilele lucratoare, iar lumanarile mari si albe urmau sa fie aprinse doar duminica. Cu fiecare noua lumanare aprinsa, copiii stiau ca s-a mai scurs o zi pana la Craciun. Copiii au fost atat de incantati de aceasta coronita, incat au decorat-o cu crengi de brad, conuri, ghinde… si astfel a aparut prima coronita de Craciun. Traditia s-a pastrat, in lumea romano-catolica, doar ca in ziua de astazi coronitele nu mai au 23 de lumanari, ci doar 4 mari albe, a 5-a adaugandu-se in ajunul Craciunului.

Forma ei rotunda si culoarea verde, semnifica infinitul ,nemurirea, (continuitatea vietii), si legaturile foarte solide ale omului cu natura. Insa odata cu trecerea timpului semnificatiile acesteia s-au mai uitat, ea fiind folosita mai ales doar pentru decorarea locuintelor.

In ziua de astazi, ea nu este decorata numai cu conuri, castane si alte elemente naturale, ci si cu globuri colorate de toate culorile si formele, cu diferite funde, diferite figurine sau alte accesorii.

Daca v-a placut mica noastra istorioara, va invitam sa ne vizitati si colectia nostra de Craciun, si de ce nu, sa va alegeti si voi o coronita deosebita creata cu drag si pasiune in atelierul nostru.

Fără comentarii

Postează un comentariu

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.